Cheap ass manier om je Proliant P410i BBWC te refurbishen

Door segil op vrijdag 16 juni 2017 18:31 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.162

Ditmaal een post over een BBWC. Een defecte BBWC van een HP Proliant DL380G7 wel te verstaan en hoe je deze op een goedkope manier kunt fixen.

Voor degenen die niet bekend zijn met HP Proliant servers, een korte uitleg. De Proliant servers hebben een raid controller ingebouwd, voor de communicatie met de ingebouwde hard disks. Een voorbeeld hiervan is de Smart array P410i controller. Deze zit in mijn server. Om disk I/O prestaties te verbeteren, kan je een cache module aansluiten op de raid controller. De cache module is vaak een insteekkaartje die op het moederbord wordt geprikt, of op de raid controller zelf. Hiermee worden de schrijfacties naar de hard disks gecached, en in bulk worden weggeschreven naar de het disk systeem. Iets wat de schrijf snelheid ten goede komt.

Echter, een plotselinge stroomuitval kan aardig wat roet in het eten gooien. Immers, als er nog data in de cache zit om te worden weggeschreven naar het disk systeem en de spanning valt weg, dan ben je deze data ook kwijt. En dat kan best vervelende gevolgen hebben. Gelukkig is hierover nagedacht door HP:

batterijen to the rescue! Oplaadbare batterijen, en wel te verstaan een zogenaamde BBWC module (afkorting voor battery-backed write cache). Het idee is als volgt: als de spanning plotseling weg valt, kan de BBWC de cache module nog een aantal uur, tot een paar dagen, van stroom voorzien om de data vast te houden. Totdat de spanning hersteld is en de cache module de data alsnog kan dumpen naar de disks.

Allemaal leuk en aardig, maar helaas gaan de batterijen in een BBWC een keertje stuk en dan werkt het caching systeem ook niet meer, als veiligheidsmaatregel. Gevolg: disk I/O als trage, dikke, ..... (vloeistof).
Van een server admin wordt dan verwacht een nieuwe BBWC te kopen en life's good. Echter, deze BBWC's zijn niet heel goedkoop. Prijzen komen al gauw terecht bij 50-60 euro (op ebay). Geen probleem voor een groot bedrijf, en zelfs voor een MKB bedrijf zou dat geen showstopper moeten zijn.

Echter, als je zelf thuis voor de hobby een Proliant server hebt en probeert dat ding zo goedkoop mogelijk uit te breiden, dan is 50 euro ineens een aardige investering. Die ook besteed kan worden aan een paar extra geheugen reepjes.

Gelukkig bestaat er een work-around. En die ga ik hieronder beschrijven. Het is eigenlijk heel simpel: haal de defecte batterijen uit de BBWC en sluit nieuwe oplaadbare batterijen aan. Klaar. Makkelijk toch?
Ja, eigenlijk wel. Maar omdat HP geen ingebouwde houdertje heeft voor oplaadbare penlight batterijen, moet je zelf wat gaan knutselen. Dus here we go:

Alleereerst, voordat je mij alle lof gaat geven, ik heb dit niet zelf verzonnen, maar de informatie gevonden in de blog Refurbish the battery on an HP P410 BBWC. Alle credits gaan naar die auteur.

Benodigdheden:
- 4 oplaadbare AAA penlight batterijen
- een batterijhouder voor 4 AAA. In mijn geval met draad. Of:
- Optioneel: batterijhouder met 9 v clipaansluiting en een aparte 9v clip met draad, zodat je de houder kunt losklikken van de kabel. (de electrawinkel kon mij dit model helaas niet leveren, want het is wel een mooiere oplossing)

* Stap 1 Mooi plaatjes bekijken

https://tweakers.net/ext/f/627SoUdebdYULx8wOphwqR3S/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/uFHcIa2fk4FgDELBTDEb9JVk/thumb.jpg

Zo ziet een BBWC module eruit. Aan één kant een aansluiting voor een kabeltje naar de cache module (nu niet aangesloten), en aan de andere kant status ledjes die aangeven wat de accu aan het doen is. Op de twee ovaal vormige plekken zitten 4 NiMH cellen van 1,2 volt / 500 mAh. Totaal 4,8 volt / 500 mAh.
Verder nog een printplaatje, die de accu oplaadt en de communicatie met de cache module verzorgt. De server rapporteert netjes richting de gebruiker of de accu nog in goede staat is, of vervangen moet worden.

Eigenlijk is het niet nodig om de hele unit te vervangen, slechts de 4 cellen zijn defect.

Dus halen we eerst de bovenkant eraf.

Stap 2 - Verwijder de onderkant en de cellen

De hele behuizing lijkt één geheel te zijn, maar als je goed kijkt zie je dat de onderkant een dunne laag is, die te verwijderen is. Je kunt het beste met een scherpte stanleymes langs de naden gaan, en voorzichtig het dunne plastic oplichten en eraf halen.

https://tweakers.net/ext/f/3zxpIeDH40XXINZSaNdajrBJ/thumb.jpg

Nu zie je de 4 cellen, 2 bij 2 verdeeld. Gebruik een stanleymes en een schroevendraaier of tang om de cellen eruit te halen. Wees voorzichtig met de 2 cellen die naast de printplaat zitten. Ze zitten namelijk vastgeklemd tegen de printplaat.

https://tweakers.net/ext/f/zsMwuQnJVlgAyfATPQsk86ea/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/yFs2QjFafaiZMOotQiMpKA1g/thumb.jpg

Nadat je de cellen eruit hebt weten te halen, kan je de printplaat ook los wippen. Draai het plaatje om en je ziet de aansluitpunten voor de stroomtoevoer.

https://tweakers.net/ext/f/5gUOZIlssHufUDoD1sikiisZ/thumb.jpg

Stap 3 - Monteer de draad van de batterijhouder aan de printplaat

Bedenk hoe je de kabel wilt gaan begeleiden. Ik heb ervoor gekozen om de draadjes door een opening in de behuizing te leiden, zoals je onderstaande foto kunt zien. In de foto is de printplaat omgedraaid (vandaar de draden gekruisd zijn). Op de behuizing is gemarkeerd aan welke kant de + aansluiting zit.

Solderen maar. Helaas laten mijn soldeer skills mij aardig in de steek. Niet dat ik die in overvloed vroeger had, maar de laatste keer ik een soldeerbout heb vastgehouden is ruim 20 jaar geleden. En zo oud zijn ook de soldeerspullen die ik van zolder haalde, want sindsdien zijn ze 2x mee verhuisd en niet meer gebruikt. Het vast solderen van de eerste aansluiting (rode draad) ging goed, de tweede aansluiting hopeloos mis, omdat ik veel te veel tin gebruikte en 5 minuten bezig was om alle tin te verwijderen en serieus vreesde dat ik de omliggende componenten had beschadigd. Maar de connectie is er en met een loep kon ik zo gauw geen kortsluitingen of beschadigingen zien. Toch, als ex HTS-Electrotechnieker ben ik niet heel trots hierop, ahum.

https://tweakers.net/ext/f/XlcpJbf1Mo3I7hyJaAMtcGWF/thumb.jpg
(op de foto is rechts nu ook de kabel richting de cache module aangesloten)

Stap 4 - Dichtmaken

Printplaats terug op zijn plek klikken en nog iets bedenken om de BBWC mooi op zijn plek terug te plaatsen. Omdat de 4 cellen ontbreken, is de balans anders geworden en kantelt de BBWC naar achteren zodra je 'm in de houder terug plaatst in de server. Ik heb dit opgelost door een gewichtje in de lege ruimte van de BBWC te plakken. Je kunt ook de BBWC vastplakken in de server, maar dat vind ik persoonlijk zonde.

https://tweakers.net/ext/f/PUZ8JrLWgB9QgBSxwBAMrolz/thumb.jpg
(printplaat teruggeplaatst, gewichtje nog niet gemonteerd)

Stap 5 - Plaatsen en testen maar!

BBWC terug geplaatst in de server. Omdat de draad naar de batterijhouder nogal kort is, heb ik niet de mogelijkheid om de houder ergens netjes weg te werken (niet dat er nou zo bijzonder veel ruimte is in een DL380G7). Maar met een beetje geknutsel, een tie wrap en klitteband zit de houder vast naast de BBWC, op de plastic luchtstroom geleider. (daar bestaat vast een fancy naam voor :)) Ook hier kan je de houder vastplakken / -lijmen, maar daar kies ik liever niet voor.

https://tweakers.net/ext/f/dBan75bnK6t9KDTmCPpLJDih/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/a7wEzFHQyRb2pxZo93MLUboO/thumb.jpg

Aansluiten maar op de cache module, en power-on. Lampjes op de BBWC gaan branden. Yes, mijn soldeerskills waren niet té desastreus.
Server boot (wat altijd een eeeeeeuwigheid duurt).... eindelijk, daar is de post van de array controller. Yes, geen foutmelding over een defecte accu, maar wel een melding dat de accu wordt opgeladen. Goed nieuws! Gelukkig had ik de penlight batterijen van te voren al opgeladen, dus na een klein half uurtje waren de accu's vol en gaf de controller aan dat de cache module weer was ingeschakeld en de 512 MB beschikbaar voor caching. Mission accomplished!

En nu het mooiste van alles: totale kosten: 4,34 euro ! (2,99 euro voor de 4xAAA + 1,34 voor de batterijhouder) Dat scheelt toch mooi iets van 40 euro.
Ik zou dit zeker niet aanraden voor een productieserver, maar voor een hobby omgeving is dit prima. Een accu is een accu en de penlights zijn minstens net zo goed. De vormfactor is alleen anders. Ik denk dat je wel rekening moet houden met de specs van de AAA batterijen en niet teveel afwijken van de 500 mAh, die de oorspronkelijke cellen hebben. Ik heb zelf 1000 mAh cellen en het lijkt vooralsnog te werken.


Nu eens kijken of ik nog meer onderdelen van mijn server kan pimpen met een soldeerbout..... :p

Volgende: Gigabyte Z97X-SLI with Bitlocker and Crucial MX300 SED 08-'16 Gigabyte Z97X-SLI with Bitlocker and Crucial MX300 SED

Reacties


Door Tweakers user Sepio, vrijdag 16 juni 2017 19:58

Erg interessant artikel. Wat een prijsverschil.

Door Tweakers user Hardware Junk, vrijdag 16 juni 2017 20:24

Voor een productieserver kan je ook kijken naar 512MB FBWC modules. Deze hebben geen batterij maar een condensator en een stukje SSD opslag om de data weg te schrijven op de lading van de condensator bij stroomuitval. Deze kosten 20-25 euro. Goedkoper dus dan een nieuwe batterij. Waarom deze batterijen vaak zo duur zijn? Ze gaan vaak korter dan 2 jaar mee, de G6/G7 generatie is al wat jaren oud, dus de spare parts worden schaarser = duurder. Enkele jaren geleden waren de nieuwe batterij replacements nog een 25 euro.

Door Tweakers user segil, vrijdag 16 juni 2017 22:35

@Hardware Junk, interessant, ik kende die nog niet. Is zo'n FBWC module ook geschikt voor een P410i? Het klopt dat de spare parts schaarser en dus duurder worden. En wellicht dat een ebay aankoop ook nog eens een gebruikt product is, dus dan weet je helemaal niet wat de status is van de batterij.

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 17 juni 2017 16:16

Ik wilde al zeggen. Ten tijde van de G6 was bij de P8xx serie een FWBC optioneel alternatief voor de BBWC. Ik dacht dat vanag de G7 FWBC toch wel standaard zou zijn :)

Door Tweakers user Flake, zondag 18 juni 2017 12:07

Grappig. Inderdaad, NiMH-cellen kun je net zo goed in penlites doen en dan is zo'n hack als deze makkelijk.
- Optioneel: batterijhouder met 9 v clipaansluiting en een aparte 9v clip met draad, zodat je de houder kunt losklikken van de kabel. (de electrawinkel kon mij dit model helaas niet leveren, want het is wel een mooiere oplossing)
Als ik je een tip mag geven, probeer de volgende keer als je iets nieuws bouwt om in functie te denken en niet meteen toe te spitsen op product. De functie die je hier noemt is de optie om de batterijhouder los te maken van de kabel, en er zijn meer gangbare producten om dat mogelijk te maken. Met een 9V clip klinkt al vrij exotisch en heb ik zelf ook nog nooit gezien. Misschien had de elektroboer wel een 2polige wire-to-wire connector assembly liggen, eraan solderen en klaar. Dan ben je er ook.

Door Tweakers user segil, zondag 18 juni 2017 12:26

Flake schreef op zondag 18 juni 2017 @ 12:07:
Als ik je een tip mag geven, probeer de volgende keer als je iets nieuws bouwt om in functie te denken en niet meteen toe te spitsen op product. De functie die je hier noemt is de optie om de batterijhouder los te maken van de kabel, en er zijn meer gangbare producten om dat mogelijk te maken. Met een 9V clip klinkt al vrij exotisch en heb ik zelf ook nog nooit gezien. Misschien had de elektroboer wel een 2polige wire-to-wire connector assembly liggen, eraan solderen en klaar. Dan ben je er ook.
Bedankt voor de tip, ik houd dit in gedachten.

Door Tweakers user naftebakje, maandag 19 juni 2017 15:06

IVM capaciteit: dergerlijke cellen zullen nagenoeg zeker met het druppellader-principe opgeladen worden (minder dan 1/10 C) waardoor ze "probleemloos" constant kunnen opgeladen worden. Er is wel een deel eigen opwarming, waardoor levensduur iets afneemt. (idealiter ga je Dv/Dt detectie doen om te stoppen met laden, dan kan je sneller laden, maar is hier niet nodig).
Bij beide laadmethoden maakt een (veel) hogere capaciteit niets uit, druppelladen kan bij lagere capaciteit wel een te hoge stroom geven). 2000mAh is dus ook geen enkel probleem.

Door Tweakers user Pathogen, maandag 19 juni 2017 15:11

de plastic luchtstroom geleider. (daar bestaat vast een fancy naam voor :))
Fan duct :Y

nice ghetto mod, erg leuk gedaan.

Door Tweakers user segil, maandag 19 juni 2017 18:36

@naftebakje Bedankt voor de info :)
@Pathogen Bedankt!

Door Tweakers user teamacc, donderdag 22 juni 2017 04:57

De p410i wordt vaak gezien als 's werelds slechtste raidcontroller:

https://www.lowendtalk.co...-does-not-like-ssd-drives

Zou je dus ook willen adviseren om naar iets anders te migreren indien het om belangrijke data gaat.

Door Tweakers user segil, donderdag 22 juni 2017 07:42

teamacc schreef op donderdag 22 juni 2017 @ 04:57:
De p410i wordt vaak gezien als 's werelds slechtste raidcontroller:

https://www.lowendtalk.co...-does-not-like-ssd-drives

Zou je dus ook willen adviseren om naar iets anders te migreren indien het om belangrijke data gaat.
Bedankt voor de info, ik las ook al zoiets... gelukkig is het een hobby- testserver voor thuisgebruik. Geen belangrijke data dus :)

Reageren is niet meer mogelijk